Tie nuoren sydämeen… käy vatsan kautta, kahden oppaan paketti

Auta lasta kiintymään

Punch, Dorrer, Emond, McIntosh:
Tie nuoren sydämeen käy vatsan kautta
Ruoan terapeuttinen merkitys lasten ja nuorten hoidossa
Käsikirjanen kasvattajille

Sekä nuorten opas Mitä mättää – miltä tuntuu?
PT-Kustannus 2014. Aikuisten opas 44 s. Nuorten opas 20 s.
Aikuisten ja nuorten opas yhdessä 18,00 €!
Tilaa koko työyhteisölle ja nuorille. Erityisesti jokaiselle lapselle tai nuorelle kannattaa antaa oma kirjanen.

Tilaa kirjoja >

Kahden oppaan aina ajankohtainen paketti julkaistu elokuussa 2014. Oppaat perustuvat lastenkodeissa tehtyyn kolmen ja puolen vuoden tutkimukseen, mutta soveltuvat kaikille kasvattajille, jotka haluavat ymmärtää lasten ja nuorten syömisen vaikeuksiin kätkeytyviä viestejä. Ruoka on tehokas keino auttaa turvatonta lasta tai nuorta rakentamaan luottamusta ja ihmissuhteita.

Järjestimme myös aiheeseen liittyvän seminaarin elokuussa 2014:
John Whitwell (UK): Ruoan emotionaalinen ja terapeuttinen merkitys >

Käsikirjanen kasvattajalle
Tie nuoren sydämeen …käy vatsan kautta
Ruoan terapeuttinen merkitys lasten ja nuorten hoidossa

Syöminen ja ruoanlaitto ovat melkein automaattisia toimintoja. Niitä ei tule paljon ajatelleeksi. Tämä on varmaan ensimmäinen kerta, kun isompi joukko ihmisiä on kunnolla ajattellut kaikkia ruokaan ja ruokailuun liittyviä asioita ja kokemuksia. (Geoff, lastenkodin ohjaaja)

Käsikirja kokoaa yhteen ne monet ainekset, jotka sijaishuollon arjessa muodostavat ruoan, syömisen, tunteiden, menneiden ja nykyisten kokemusten sekä ihmissuhteiden keitoksen. Opas avaa ymmärrystä siihen, miten moninaisia tekijöitä voi olla lapsen tai nuoren syömisen vaikeuksien taustalla ja mitä hän yrittää käyttäytymisellään viestiä.

Ruoka voi olla merkittävä avain kaikkien lasten ja nuorten hoidossa, mutta erityisesti sijaishoidossa sillä on tärkeä asema. Ruoan avulla on mahdollista rakentaa luottamusta, ihmissuhteita ja eheämpää tunne-elämää, antaa eväitä traumoja kokeneen lapsen tai nuoren tervehtymiselle ja tulevalle itsenäiselle elämälle. Yhteyden saaminen on monesti pienestä kiinni – jos aikuinen osaa paremmin tulkita ja ymmärtää lapsen tai nuoren viestejä, hän pystyy toimimaan ja tukemaan paremmin.

Syöminen ja ruokaan liittyvä käyttäytyminen ovat keskeisiä tunneilmaisun ja ihmissuhteiden kanavia. Tämä opas avaa näkökulmaa niiden ymmärtämiseen ja käyttämiseen terapeuttisina välineinä.

Tilaa kirja >

Lastenkodin nuoret puhuvat ruoasta ja tunteista
Mitä mättää – miltä tuntuu?
(Mitä syödään? Miltä maistuu? Kuka määrää?)

Jos aikuiset meuhkaavat koko ajan säännöistä, niin tekee mieli tehdä juuri päinvastoin kuin he pyytävät. Tuntuu, että he eivät arvosta meidän tunteitamme eivätkä luota meihin ja pitävät meitä pikkuvauvoina…

”Se, miten joku syö, voi joskus kertoa siitä, miltä hänestä tuntuu sisältä – vaikka hän yrittäisikin pitää sen piilossa.”

”Joskus kun mä oon huonolla tuulella, niin ei vaan haluta puhua kellekään.” (Noora, 15)

”Ei tää ole niin kuin omassa kodissa, kun täällä kaikki ohjaajat koko ajan käskee mitä saa tehdä.” (Natalia, 10)

Jos sinusta tuntuu iloiselta, innostuneelta, surulliselta, masentuneelta, kyllästyneeltä – syötkö silloin eri tavalla kuin tavallisesti? Ruoka ei välttämättä maistu aina samalla lailla, vaan siihen vaikuttaa se, miltä tuntuu ja millaisella mielellä on. Iältään 10 ja 18 vuoden välillä olevat lapset ja nuoret puhuvat ruokaan ja monenlaisiin tunteisiin liittyvistä asioista suoraan toisille nuorille.

Kirjanen, joka kannattaa antaa jokaisen nuoren ulottuville – valmiina puhumaan sen herättämistä asioista sitten, kun nuori itse on siihen valmis.

Tilaa kirja >

Käsikirjan taustaa