DDP-peruskurssi, ma 30.10. – to 2.11.2017, Tampere (4 pv)

– Cas Schneider (UK)

Vuorovaikutteinen kehityspsykoterapia, DDP®, traumaperäisen kiintymyshäiriön hoidossa

Kurssi on täyteen varattu!

Vuorovaikutteisen kehityspsykoterapian, DDP:n, neljän päivän peruskurssi on kiintymyskeskeisen DDP-hoitomallin ja -toimintatavan pohjakoulutus. Menetelmän on kehittänyt yhdysvaltalainen psykologi ja psykoterapeutti, Suomessakin usein vieraillut Dr. Daniel Hughes.

DDP-lähestymistapa antaa terapia- ja hoitotyön ammattilaisille tehokkaat työkalut ymmärtää ja auttaa lapsia ja nuoria sekä heidän perheitään. Menetelmä yhdistää eri alueiden teoria- ja tutkimustietoa: tieto kehityksellisistä traumoista, kiintymysteoriasta, intersubjektiivisuudesta ja lapsen kehityksestä yhdistyy terapeuttiseksi lähestymistavaksi, jonka avulla rakennetaan ihmissuhdetta ja puretaan traumoja. DDP:ssä keskeisessä asemassa ovat traumatisoituneen ja kiintymyssuhdetta vastustavan lapsen/nuoren ensisijaiset kiintymyshahmot eli hoitavat aikuiset: vanhemmat, adoptio- tai sijaisvanhemmat ja muut arjen hoitavat henkilöt.

DDP on lyhenne sanoista Dyadic Developmental Psychotherapy, ”vuorovaikutteinen/kahdenvälinen kehityksellinen psykoterapia”. Daniel Hughes kehitti DDP:n traumaperäisten kiintymyshäiriöiden hoitamiseen, koska perinteiset terapiamenetelmät olivat varsin tehottomia. Mallia sovelletaan nykyään ympäri maailman. DDP pureutuu häiriön ytimeen, vaurioituneeseen kiintymysmalliin, joka estää uusien parantavien ihmissuhteiden tervehdyttävää vaikutusta. Siksi DDP kohdistuu kiintymysparikkiin, lapseen ja häntä hoitavaan aikuiseen/hoitaviin aikuisiin, jotta vääristyneet vuorovaikutusmallit voitaisiin korjata parantavissa tunnesuhteissa. Hoitavat aikuiset ovat aina avainasemassa ja siksi heidän terapeuttisia valmiuksiaan täytyy lisätä, koska arki tulee saada kuntouttavaksi.

Kurssi sopii vanhemmille, sosiaalityöntekijöille, lapsi- ja nuorisotyöntekijöille, hoitajille ja opettajille, jotka työskentelevät kiintymyksen ongelmista kärsivien lasten/nuorten kanssa. Koulutus soveltuu myös terapeuteille ja lääkäreille, jotka haluavat syventää kiintymyskeskeisen hoitotavan osaamistaan. Hoitomallia voi soveltaa pikkulapsi-ikäisestä lapsesta aina aikuisikään saakka. Myös kehitysvammapuolella on hyviä kokemuksia menetelmän soveltamisesta.

Kurssi antaa osallistujille kokonaiskäsityksen DDP:stä ja sen käytöstä kiintymystraumojen hoidossa sekä valmiuden liittää tämä näyttöön perustuva tehokas hoitomuoto osaksi omaa hoitavaa työtä.

Koulutuksessa käydään läpi DDP:n periaatteet, työkalut ja interventiot luentojen, keskustelun, videoitujen terapiaistuntojen ja käytännön harjoitusten avulla.

Koulutustunnit lasketaan hyväksi DDP Instituten (DDPI, USA) terapeuttikoulutusohjelmiin. Nyt järjestettävä neljän päivän kurssi on uusien DDPI-vaatimusten mukainen. Kurssi on myös ensimmäinen askel koulutuspolulla niille, jotka haluavat pätevöityä sertifioiduksi DDP-ammattilaiseksi.

Osallistujilta edellytetään perustietoja lapsen kehityksestä, kiintymysteoriasta ja traumateoriasta. Osallistujamäärä on rajoitettu. Aiemmat peruskurssit ovat olleet hyvin suosittuja ja täyteen varattuja, joten varmista paikkasi ajoissa.

Kouluttajat: Cas Schneider on 35 vuotta alalla toiminut kliininen psykologi, rekisteröity perheterapeutti, sertifioitu DDP®-terapeutti, -työnohjaaja ja -kouluttaja. Cas työskentelee Englannin terveyspalvelun lasten ja nuorten palveluissa (CAMHS) konsultoivana kliinisenä psykologina sekä osa-aikaisesti yksityisellä sektorilla. Hän johti Specialist Child Abuse -ryhmää Plymouthissa 25 vuotta ja oli perustamassa DDP-kiintymysklinikkaa adoptoiduille ja sijoitetuille lapsille ja nuorille.

PsL Pirjo Tuovila on Suomen ensimmäinen sertifioitu DDP-terapeutti. Hän on menestyksekkäästi käyttänyt tätä mallia yli 15 vuoden ajan omassa työssään hoitaessaan huostaan otettuja lapsia ja nuoria yhdessä heidän sijaishoitajiensa kanssa. Tultuaan vakuuttuneeksi DDP:n arvosta ja tehokkuudesta traumaperäisiä kiintymyshäiriöitä hoidettaessa hän haluaa tuoda sen terapeuttiemme ulottuville. Tuovila on AFTI:n hyväksymä kiintymyskeskeisen hoidon terapeutti, työnohjaaja ja kouluttaja sekä Theraplay®-terapeutti, -työnohjaaja ja -kouluttaja.

Peruskurssin hinta: Nyt 950 € (sis. alv 24 % 183,87 €, veroton hinta 766,13 €)
1.10. jälkeen ilmoittautuville 990 € (sis. alv 24 % 191,61 €, veroton hinta 798,39 €)
Peruskurssin hintaan sisältyvät materiaalit, lounaat ja kahvit.
Muistathan, että kunta ja valtio saavat alv:n takaisin.

Seminaarin paikka: Scandic Hotel Rosendahl Kokoustilat
Pyynikintie 13, 33230 Tampere, www.scandichotels.fi
Tehokas koulutus ja rentouttava vapaa-aika yhdessä: syksyn koulutuksemme järjestetään uudistetussa, upeassa kokoushotelli Scandic Rosendahlissa Pyhäjärven kauniissa rantamaisemassa, lähellä Tampereen keskustaa. Hotellissa on kattavat vapaa-ajan palvelut uima-altaineen sekä maksuton pysäköintialue, ja ovelta avautuvat upeat ulkoilumaastot.

Majoitus: Hotelli Rosendahlista on varattu huoneita osallistujille kiintiöhintaan:
1hh 107 €/yö
2hh 127 €/yö
Huone varataan itse suoraan hotellista vain puhelimitse tai sähköpostilla viimeistään 15.10.2017: (03) 2441 2211 tai rosendahl@scandichotels.com
Ilmoita varauskoodi PTK301017.

Edulliseen majoitukseen jopa 40-50% listahintoja edullisemmin seminaari suosittaa myös My Private Travel -palvelua, josta jokaista huonetilausta kohden saat 3 % tilillesi omaa käyttöäsi varten. Palvelu vaatii kirjautumisen.
Siirry majoituspalveluun >

Peruutusehdot:
Ilmoittautuminen on sitova. Jos osallistuja peruu osallistumisensa, veloitetaan häneltä peruutusmaksu: viimeistään 1 kk ennen tapahtumaa tai aiemmin 75 €; viimeistään 2 vk ennen tapahtumaa puolet hinnasta; myöhemmin täysi hinta. Koulutuksen peruuntuessa järjestäjän taholta ”force majeure” -syistä on järjestäjän vastuulla palauttaa osallistumismaksut, mutta ei muita mahdollisia ilmoittautuneille aiheutuneita kuluja.

Suositeltavaa lukemista ennen koulutusta:
Hughes: Kiintymyskeskeinen perheterapia – vuorovaikutteinen kehityspsykoterapia. DDP-työkirja + DVD. PT-Kustannus 2015. Tilaa kirja >

Ohjelma

Aikataulu: Päivät alkavat klo 8.30 ja päättyvät klo 16.00, paitsi torstai jolloin lopetamme klo 15.30. 

Päivät sisältävät lounaan sekä aamu- ja iltapäiväkahvit.

Ma 30.10. | DDP-mallin yleiskuva

 • Johdanto DDP-malliin
 • Teoriaperusta: kiintymyksen, traumojen vaikutusten ja henkilöidenvälisen neurobiologian yhteydet
 • Intersubjektiivisuus
 • Terapeuttisten interventioiden, toimivan kommunikaation ja terapeuttisen vanhemmuuden periaatteet

Ti 31.10. | DDP:n ydinkomponentit

 • PACE-asenteen merkitys vuorovaikutuksessa: leikkisyys, hyväksyntä, uteliaisuus, empatia
 • Affektiivis-reflektiivinen vuoropuhelu
 • Käytöksen ymmärtäminen viestinä
 • Askeleet kohti aikuisen ja lapsen yhteistä kommunikaatiota
 • Häpeän, pelon ja vihan ymmärtäminen

Ke 1.11. | Vanhempien ja hoitavien henkilöiden kanssa työskentely

 • Vanhempien ja hoitavien henkilöiden arviointi
 • Yhteyden luominen ja ylläpitäminen vanhempien/hoitajien kanssa
 • Aikuisen oman kiintymyshistorian merkitys
 • PACE-asenne vanhemmuudessa
 • Estyneen hoivan merkitys, ymmärtäminen ja käsittely
 • Hoitavien aikuisten ongelmat ja arjen vanhemmuus

To 2.11. | Arjen vanhemmuus, DDP:n soveltaminen eri olosuhteissa

 • Jokapäiväinen vanhemmuus: arjen vanhemmuuden olosuhteet
 • Työskentely erilaisten asiakasryhmien kanssa: väliaikaiset sijoitukset, asumisyksiköt, biologinen perhe, yksittäinen lapsi
 • Suhteet ja yhteydet muihin ammattilaisiin
 • Osallistujien omien tapausten käsittely
 • Kurssin yhteenveto

Koulutustila:
Scandic Hotel Rosendahl, kokoustilat
Pyynikintie 13
33230 Tampere

Ilmoittautuneille lähetetään tarkemmat tiedot kuukauden sisällä ennen koulutusta.